SALONG VAGINA

TEATER SÄLLSKAPET

Salong Vagina! är en teaterföreställning som handlar om det som både skapat hatisk avsky och helig dyrkan, det som tycks sakna namn men har så många namn, det som befinner sig ”där nere”.

 

Finns kvinnans könsorgan? Är det ens ett riktigt könsorgan om det inte är en penis? Kända och inytelserika tänkare i väst, från antiken till modern tid, tycks alla mer eller mindre ha kommit fram till samma sak; kvinnans könsorgan är ett frånvarande könsorgan- en kvinna som klär av sig offentligt avslöjar sin avsaknad av en fallos.

Teater Sällskapet erbjuder årskurs 8, 9 och gymnasiet en scenkonstupplevelse som på ett lekfullt och humoristiskt sätt möter den stigmatiserade, kvinnliga sexualiteten, tar tempen på nutiden och utforskar vaginans kulturhistoria; dess symboliska, vardagliga, vetenskapliga och religiösa plats. Som påvisar de ansträngningar som gjorts för att förtränga dess existens, som utforskar spelet om vem som har makt att definiera kvinnokroppen. Vi vill avdramatisera ett känsligt ämne med målet att öka publikens självmedvetande, hitta alternativ och strategier och verka normkritiskt.

Med sång, dans, rörelse och humor utforskar vi normer och tabun. Vi undersöker och korsar gränserna för hur en kvinna ”bör vara”.  

KULTURPUNKTEN

GOTTSUNDA KULTURHUS

Torsdag 17/10

kl. 10.30 & 13.00

Fredag 18/10

kl. 10.30 & 13.00

För åk 8,9 & gymnasiet

Skådespelare  Ida Wallfelt, Anna-Karin Håkansson, Ida Löfholm, Malin Karlsson 

Kompositör  Ida Löfholm

Scenografi & kostym  Liv Petterson

Längd 60 min + 30 min eftersamtal

Samtalet efter föreställningen leds av Jessica Hansson, RSFU Stockholm

"Att det råder allmän okunskap i samhället om hur olika fittor kan se ut, kännas och vara visar inte minst de många plastikkirurger som idag erbjuder minskning av blygdläpparna. Salong Vagina känns därför extra aktuell och kan förhoppningsvis bana väg för det magkittlande – ja, hör och häpna – att vi kanske bara skulle gilla våra fittor som dom är? För är det inte ändå hög tid att »skita i idealen«?"

Isabel Lind, Ottar.se

"Salong Vaginas lekfulla anslag och sömlösa kontakt med ”den fjärde väggen” gör att det aldrig ens närmar sig där läskigt pinsamma – annars ett kittlande hot som ofta används som ett dramatiskt element när fittan kommer på tal i kulturen. Tyvärr, alla schablonsökande författare av manus till pjäser och stå upp-akter – när Salong Vagina drar ned brallorna på kvinnan följer en hel del manliga lustigheter med och faller platt till golvet."

Josephine Askegård, Arbetaren